Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Align Technology, Çin’de Angelalign’a Karşı Patent Davasını Kazandı

Çin’de Jinan Ara Mahkemesi, Align Technology’nin Angelalign’a karşı açtığı patent ihlali davasında Align lehine karar verdi. Mahkeme, Angelalign’ın patentli teknolojiyi kullanmasını yasaklarken 10 milyon RMB tazminat ödemesine hükmetti.

Align Technology, Eylül 2025’te Angelalign’ın Çin’deki iştiraklerine karşı, ortodontik tedavilerde kullanılan CN113748B numaralı patentinin ihlal edildiği gerekçesiyle dava açmıştı.

Mahkeme, Angelalign’ın MasterForce ve ATreat sistemlerinde kullanılan teknolojilerin Align’ın patentini ihlal ettiğine karar verdi. Bu teknolojiyle üretilen ve satılan şeffaf hizalayıcıların da patent kapsamında olduğu belirtildi.

Kararla birlikte Angelalign’ın patentli teknolojiyi kullanması ve ihlale konu ürünleri Çin’de üretip satması yasaklandı. Şirketin ayrıca Align’a 10 milyon RMB tazminat ödemesine hükmedildi. Angelalign’ın karara karşı temyiz hakkı bulunuyor.

İki Şirket Arasındaki Patent Mücadelesi Sürüyor

Align ve Angelalign arasındaki patent uyuşmazlıkları Çin ile sınırlı değil. Şubat 2026’da Birleşik Patent Mahkemesi (UPC), Angelalign’ın Align’a ait ClinCheck Live Update teknolojisini ihlal ettiği gerekçesiyle ihtiyati tedbir kararı vermiş, karar temyizde de onaylanmıştı.

ABD’de ise Align’ın Angelalign’a karşı ileri sürdüğü beş patente ilişkin süreç devam ediyor. ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu’nun (ITC) ilk kararının Kasım 2026’da açıklanması bekleniyor. Align Technology, Angelalign ve bağlı şirketlerine karşı Çin ve Avrupa’daki diğer patent ihlali davalarını da sürdürüyor.

Kaynak : Investing